Kezdőlap » Blog » Turbó geometria hiba

Turbó geometria hiba

by Ruskó Beatrix

A

turbó geometria hiba rendkívül komoly problémát jelenthet az autó turbófeltöltő rendszerében. Ennek a problémának a felismerése és megoldása kulcsfontosságú az autó hibátlan működésének fenntartásához és a további károk elkerüléséhez.

Fontos! Amennyiben a hibát a turbó geometria leragadása okozza, akkor olvasd el erről a turbó hibáról született másik cikkünket itt: https://www.turbo-hiba.hu/turbo-geometria-leragadas-jelei/

A turbó geometria hiba a legtöbb esetben kopás vagy fizikai sérülés eredménye:

  1. A turbó változó geometria vezérléséhez legtöbbször egy tárcsát vagy gyűrűt szoktak alkalmazni, ami kapcsolódik a turbó geometria lapátokhoz és szabályozza azok állásszögét. Idővel – főleg, ha a lapátok szorulnak is a koromlerakódás miatt – ezeknél a kapcsolódási pontoknál a tárcsa és/vagy a lapát kallantyúja berágódik, megkopik. Az ebből eredő holtjáték pedig szabályzási hibát eredményez.
  2. A turbó geometria lapátok időnkét megsérülhetnek a motor irányából a kipufogógázzal érkező szilárd szennyeződések (összeállt koromdarabkák, leszakadt tömítés vagy alkatrészdarabok) következtében. A nagy sebességgel érkező szennyeződés a terelő lamelláknak ütközve eltörheti vagy elgörbítheti azokat. A sérült lamellák a turbó geometria leragadásához vagy a szabályzás hibás működéséhez vezetnek.
  3. A sérült turbó geometria rendellenes hangokat generál a turbófeltöltőben. Ráadásul a leszakadt anyagok (a beszívott szennyeződéshez hasonlóan) a turbinalapátokat is megüthetik, ami a turbó súlyos kiegyensúlyozatlanságához és teljes meghibásodásához (tengelytörés) vezet.
  4. Sok esetben az elhasználódott tömítések, a szakszerűtlenül – kipufogópasztával – felszerelt leömlő vagy turbó illetve a tervezési hibás leömlőcsonkok a turbó geometria hiba okozói, mivel az ezekből levált anyagdarabkák ütközése okozza a turbó geometria sérüléseit.

A turbó geometria hiba megoldása általában szakértelmet és szakműhelyt igényel. Fontos, hogy olyan szakemberhez forduljunk, aki meg tudja állapítani a probléma kiváltó okát és a turbó geometria hiba kijavítása után, még a turbó visszaszerelése előtt orvosolja is a turbó meghibásodást, ellenkező esetben az új vagy felújított turbó geometriája is meg fog sérülni ismételten. A turbó geometria hiba komoly problémát jelenthet, de időben történő felismerés és szakszerű turbó javítás esetén elkerülhetők a további károk és a drágább szervizköltségek.

A fentiek alapján úgy gondolod, hogy turbó geometria hiba áll fenn nálad is? Több módon is tudunk segíteni!
– Előzetes árajánlatot szeretnél kérni javításra? Itt néhány adat megadásával megteheted: https://www.turbo-hiba.hu/arajanlat/
– Díjmentes javításra elszállítást itt tudsz kérni tőlünk: https://www.turbo.hu/erdekel-a-termek/
– Kíváncsi vagy egy gyári felújított vagy új, esetleg utángyártott turbó árára? Online katalógusunkban típusra szűrve tudsz böngészni árakkal, elérhetőségekkel itt: https://www.turbo.hu/arak/

Ez is érdekelhet