Kezdőlap » Blog » Hangos a turbó? Tudd meg, milyen a rossz turbó hangja!

Hangos a turbó? Tudd meg, milyen a rossz turbó hangja!

by Ruskó Beatrix
Működése közben minden turbófeltöltős autónak van egy jellegzetes hangja, bár ezt sokan észre se veszik… a baj akkor van, ha az eddig megszokott hang megváltozik, felerősödik, fémes esetleg hangosan fütyülő hangja lesz. Ilyen esetben mindenképpen gyanakodjunk turbó hibára. Nézzük a négy leggyakoribb hibát, amitől fütyül a turbó, hogy eldönthessük, hogy milyen a rossz turbó hangja:

A turbó tengely lógása

A legtöbb turbófeltöltő esetén a kenést és a hőelvonást egy olajfilm réteg biztosítja. Ahhoz, hogy ez az olajfilm réteg kialakulhasson, hézag kell, hogy legyen a futófelületek között. Ez gyárilag is egy természetes, radiális irányú lógást eredményez a turbó tengelynél. A baj akkor van, ha ez a radiális irányú lógás túl nagy mértéket ölt és/vagy axiális (tengely) irányú lógás is keletkezik, mert ilyenkor a lapátok hozzáérhetnek a házak falához és ez jellegzetes fémes, fordulat függvényében változó fütyülő hangot eredményez a turbó működése során. Ez komolyabb szerkezeti hibára utal, amit minél gyorsabban szakszerű turbó felújítás keretében érdemes orvosolni.

Idegen anyag beszívása turbina oldalon

Sajnos nem is olyan ritkán fordul elő, hogy a turbina (meleg) oldalon, a kipufogó gázzal érkezik szilárd szennyeződés a turbinalapátokhoz, például összeállt koromdarabok a kipufogószelepekről esetleg levált leömlő vagy tömítésdarabok. A beszívott idegen anyag sérülést okoz a turbó turbinalapátjainak hajtóélein, az is előfordul, hogy letörik belőle egy darab, ez pedig kiegyensúlyozatlan állapothoz vezet a forgórészben. A megváltozott kipufogógáz áramlás és a kiegyensúlyozatlan rotor miatt a turbó hangos lesz és fütyülni fog. A kiegyensúlyozatlan forgórész pedig előbb-utóbb, de megfelelő és szakszerű turbó felújítás hiányában szinte biztosan elvezet egy komolyabb turbó meghibásodáshoz.

Idegen anyag a kompresszor keréknél

Talán a leggyakoribb oka, hogy hangosan fütyül a turbó, a sűrítőkerék sérülése. A sűrítőkerék alumíniumból készül, nem túl ellenálló, így kifejezetten sérülékeny még a legkisebb beszívott szennyeződésekre is, mint például egy falevél vagy tömítésdarab. Mitől lesz rossz turbó hangja leggyakrabban egy sérült kompresszorkerék miatt az autónak:

  • Rossz minőségű, túlhasznált vagy eltömődött légszűrő
  • A légszűrő és a turbó közötti cső sérülése, szétmállása (hibás kartergáz visszavezetés) esetén anyagdarabkát szívhat be a turbó
  • Hibás légtömegmérő anyagdarabkáit szívja be a turbó
  • Sajnos nem ritka, hogy egy korábbi súlyos turbómeghibásodás során visszamaradt törmelék a szívórendszerben marad és az új turbó ezt szívja be

A kompresszorlapátok sérülése esetén azonnal fütyül a turbó és a turbó javítás elvégzését nem is érdemes ilyenkor halogatni, mert a sérült, fütyülő kompresszorlapátnak nem csak a hangja rossz, de a forgórész kiegyensúlyozatlansága miatt súlyos, tengelytöréssel járó turbó meghibásodás fog fellépni, ami akár költséges motorhibához is vezethet.

+1 Tömítettség hiánya

Ha már alapjáraton is fütyül a turbó, megváltozott kifejezetten rossz turbó hangja van, akkor érdemes minél előbb egy szakműhelyt vagy hozzáértő szerelőt felkeresni, aki el tudja dönteni, hogy amit hall, az egy rossz turbó hangja vagy más probléma vezet a turbó fütyüléshez, ugyanis nem biztos, hogy a turbó meghibásodása eredményezi a fütyülő turbó hangot.

Turbó fütyülés észlelésekor mindenképp a kipufogó- és szívórendszer tömítettségének átnézésével kell kezdeni a diagnosztikát, ugyanis előfordulhat, hogy csupán egy lyukas cső, átégett tömítés vagy meghibásodott csatlakozó áll a turbó fütyülés hátterében. Ilyen esetben sem szabad félvállról venni a hiba kijavítását, mert a nyomóoldali tömítetlenség nagyobb turbónyomásra készteti a motorvezérlést, ezáltal a turbó túlpöröghet, ami súlyos következményekkel járhat. Ha pedig kipufogó oldali tömítetlenségről beszélünk, akkor teljesítményvesztést tapasztalhatunk, mivel a kipufogógáz egy része nem a turbinalapátokon át halad majd. Emiatt lassabban épül fel a turbónyomás, ezáltal tovább gyengül a motor és az égés hatásfoka.

A fentiek alapján úgy gondolod, hogy rossz turbó hangja esete áll fenn nálad is?
Több módon is tudunk segíteni!

– Előzetes árajánlatot szeretnél kérni javításra? Itt néhány adat megadásával megteheted: https://www.turbo-hiba.hu/arajanlat/

– Díjmentes javításra elszállítást itt tudsz kérni tőlünk: https://www.turbo.hu/erdekel-a-termek/

– Kíváncsi vagy egy gyári felújított vagy új, esetleg utángyártott turbó árára? Online katalógusunkban típusra szűrve tudsz böngészni árakkal, elérhetőségekkel itt: https://www.turbo.hu/arak/

Ez is érdekelhet